Het Symfonisch Blaasorkest Overijssel en de Zuiderkerk nemen u mee in het paasverhaal, gegoten in prachtige en ontroerende passiemuziek.U bent van harte welkom op zaterdag 30 maart a.s. om 20:00 uur in de Zuiderkerk Zwolle (Zuiderkerkstraat 31). De toegang is gratis, echter een vrije gift wordt bijzonder op prijs gesteld.

Markus Passion

De  Markus Passion is een bijzonder muziekstuk. In tegenstelling tot haar grote broer, de Matthäus Passion, staat in de Markus Passion het evangelie uit het bijbelboek Markus centraal. Componist Jacob de Haan heeft het muziekstuk speciaal voor harmonieorkest geschreven. De Markus Passionwordt uitgevoerd door het Symfonisch Blaasorkest Overijssel, met medewerking van sopraan Shaya van den Berg, die de stem van Maria vertolkt, en bariton Peter Arink, die de stem van Jezus voor zijn rekening neemt. Roel Venderbos vertolkt als verteller de overige delen van het evangelie. 

Solisten

Sopraan Shaya van den Berg heeft na haar studie schoolmuziek de opleiding klassieke zang bij Anna Haenen aan het conservatorium in Enschede gevolgd. Shaya heeft ruime ervaring opgedaan in muziektheater. Naast haar dirigeerwerk voor kinder- en jeugdkoor van het operahuis in Bielefeld, zong zij ook mee in het koor. Als gastsoliste was zij te horen in diverse opera-, operette- en musicalgezelschappen. Momenteel is zij naast gastsoliste ook actief als zang- en muziekdocent aan Kaliber Kunstenschool in Enschede.

Bariton Peter Arink studeerde aan het conservatorium in Enschede en Utrecht. Peter werd lid van het studio ensemble van het Internationaal Opera Centrum Nederland te Amsterdam. Hij zong vele rollen in binnen- en buitenland. Ook als oratoriumsolist heeft Peter een aanzienlijk repertoire opgebouwd waaronder Matthäus Passion, Requiem van Mozart en Requiem van Verdi. Sinds 2007 is Peter verbonden aan het koor van De Nationale Opera (DNO). Ook bij DNO is hij veelvuldig solistisch te horen.

Roel Venderbos heeft aanvankelijk orthopedagogiek gestudeerd en is werkzaam geweest in de zorg. Op een gegeven moment heeft hij een studie theologie gevolgd en is Roel predikant geworden. In die hoedanigheid is Roel verbonden aan de Nederlandse Gereformeerde Kerken enpreekt hij met enige regelmaat in de Zuiderkerk te Zwolle. Daarnaast is Roel werkzaam als geestelijk verzorger in de ouderenzorg en bij het Centrum voor Levensvragen.  

Unieke samenwerking

De Markus Passion zal door het Symfonisch Blaasorkest Overijssel (SBO), solisten en verteller ten gehore gebracht worden in de Zuiderkerk te Zwolle. Een unieke samenwerking die nog niet eerder heeft plaatsgevonden. In gezamenlijkheid wordt het lijdensverhaal van Christus vertolkt zoals beschreven door Marcus. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier. De Bijbelteksten zijn in het Nederlands. Het is goed geschreven en het volume is perfect op elkaar afgestemd. Het heeft alle ingrediënten om er iets heel bijzonders van te maken.

Het SBO is een orkest voor en door muzikanten uit Overijssel en omgeving. Het orkest is in 2014 opgericht en staat sinds 2017 onder muzikale leiding van dirigent Wim Booij. Elke maand komen de musici bij elkaar om intensief te repeteren. De laatste maanden staan in het teken van de voorbereiding op de Passiemuziek met beide solisten. 

Meer informatie over het Symfonisch Blaasorkest Overijssel kunt u vinden op www.sboverijssel.com en via Instagram en Facebook.